کاهش اثرات سمی سرب با استفاده از گیاهان دارویی

کاهش اثرات سمی سرب با استفاده از گیاهان دارویی

به گزارش پروژه آسان، محققان ایرانی در یک مطالعه جدید، اثرات عصاره گیاهی پنیرنخل را بر بهبود تولید اسپرم در شرایط آلوده بودن محیط زیست به سرب بررسی نموده و نتایج جالبی گرفته اند.



به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، آلودگی با فلزات سنگین همچون سرب، یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی در جهان امروز است. فلزات سنگین مانند سرب به علت غیرقابل تجزیه بودن، اثرات فیزیولوژیکی منفی زیادی بر موجودات زنده و انسان دارند. حتی در غلظت های کم، آلودگی به سرب می تواند به سرطان، کم خونی، صدمه به سیستم قلبی عروقی، کلیوی، تولید مثل و دیگر مشکلات جدی سلامت منجر شود. این فلز با تغییر در ساختار پروتئین ها و آنزیم ها، عملکرد بیولوژیکی بدن را مختل کرده و سبب ایجاد رادیکال های آزاد می شود که به سلول ها صدمه می رسانند.

سرب بمحض ورود به بدن با ترکیبات پروتئینی و آنزیمی پیوند برقرار می کند و ترکیباتی پایدار و سمی به وجود می آورد. این ترکیبات با تغییر در ساختار مولکول های زیستی، عملکرد آنها را مختل می کنند. یکی از مکانیسم های سمی بودن فلزات سنگین مانند سرب، ایجاد استرس اکسیداتیو است. این وضعیت زمانی رخ می دهد که تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان های بدن به هم بخورد، که منجر به صدمه سلولی و بافتی می شود. به همین دلیل، تحقیقات زیادی بر روی مواد آنتی اکسیدانی انجام شده که می توانند اثرات مخرب این فلزات را کاهش دهند.

در این راستا، گروهی از محققان به سرپرستی ناصر میرازی از دانشگاه بوعلی سینا همدان به بررسی اثرات محافظتی عصاره پنیرنخل بر تولید اسپرم در موش های نر آلوده به سرب پرداختند. این پژوهش با هدف شناسایی تأثیرات مثبت این عصاره گیاهی بر کاهش صدمه های ناشی از سرب انجام شد.

در این مطالعه، ۳۵ موش نر را بعنوان جانوران مدل به پنج گروه تقسیم کردند. گروه اول فقط آب و غذای معمولی خوردند. گروه دوم عصاره گیاه پنیرنخل را مصرف کردند. گروه سوم آب حاوی سرب نوشیدند. دو گروه دیگر هم علاوه بر آب حاوی سرب، عصاره پنیرنخل را مصرف کردند. این آزمایش به مدت دو هفته انجام شد. در پایان، از موش ها نمونه خون گرفتند تا هورمون های مهم بررسی شود و تعداد اسپرم ها و وضعیت بیضه ها هم مورد ارزیابی قرار گیرد.

نتایج این مطالعه که در در مجله «ارمغان دانش» وابسته به معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج به چاپ رسیده اند، نشان داد که ماده استات سرب سبب تخریب و اصطلاحا نکروز بافت بیضه در موش ها می شود. همچنین، تعداد اسپرم ها و سطح سرمی هورمون تستوسترون به صورت مفهوم داری کاهش پیدا کرد. این یافته ها نشان دهنده اثرات منفی سرب بر سیستم تولید مثل و هورمون های جنسی است.

اما عصاره پنیرنخل توانست از بافت بیضه محافظت کند و روند تولید اسپرم را در گروههای تیمار نسبت به گروه شاهد افزایش دهد. هورمون تستوسترون هم در گروههای تیمار یعنی گروههای مصرف کننده پنیر نخل هم به صورت قابل توجهی افزایش پیدا کرد، که نشان دهنده اثر مثبت این عصاره بر بهبود عملکرد تولید مثل است.

این پژوهش نشان داده است که استفاده از عصاره های گیاهی نظیر پنیر نخل می تواند بعنوان یک راهکار مؤثر برای کاهش اثرات سمی فلزات سنگین مانند سرب بر سیستم تولید مثل مطرح شود. عصاره پنیرنخل با ترکیبات آنتی اکسیدانی خود می تواند از صدمه های سلولی و بافتی ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری نماید. این یافته ها اهمیت استفاده از مواد طبیعی و گیاهی در محافظت از سلامت انسان و حیوانات را بیشتر برجسته می کند.

پنیر نخل، این ماده ترد، سفیدرنگ، خوردنی و شیرین بخش میانی سر یا تاج درخت خرما، در واقع قسمت مریستمی درخت نخل است که دارای ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدی است. این ترکیبات، خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و سبب کاهش التهاب می شوند. پنیر نخل به علت ترکیبات یاد شده، می تواند در درمان بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و عروقی، عفونت ها، دیابت، ناباروری، زخم معده، سرطان، پارکینسون و آلزایمر مؤثر باشد.




منبع:

1403/06/07
09:37:42
5.0 / 5
154
تگهای خبر: بیمار , پزشك , پژوهش , پژوهشگر
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۵ بعلاوه ۱
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه