در یك پژوهش جدید بررسی شد

نقش فرسودگی تحصیلی در گرایش دانشجویان به سیگار

نقش فرسودگی تحصیلی در گرایش دانشجویان به سیگار

به گزارش پروژه آسان، امروزه مصرف سیگار در بین جوانان به یک نگرانی جدی تبدیل گشته است. خیلی از دانشجویان در طول دوران تحصیل با فشارهای مختلفی مواجهند که می تواند بر رفتارهای آنها تاثیر بگذارد. استرس ناشی از امتحانات، مشکلات مالی، دوری از خانواده و فشارهای اجتماعی همچون عواملی هستند که می توانند زمینه ساز مصرف سیگار شوند. اما آیا تنظیم هیجان و حمایت اجتماعی می توانند بر این رفتار تاثیر گذار باشند؟



به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، مصرف سیگار از دیر باز بعنوان یکی از چالش های مهم بهداشتی و اجتماعی مطرح بوده است. خیلی از افراد از سنین جوانی به این رفتار روی می آورند و آنرا راهی برای کاهش فشار یا افزایش تمرکز می دانند. بااین حال، تحقیقات نشان داده اند که مصرف سیگار نه تنها صدمه های جسمانی فراوانی مانند بیماریهای قلبی و ریوی ایجاد می کند، بلکه می تواند بر وضعیت روانی، اجتماعی و تحصیلی فرد هم تاثیر بگذارد. نکته مهم اینست که خیلی از دانشجویان با وجود آگاهی از مضرات سیگار، همچنان به مصرف آن تمایل دارند. این تناقض نشان میدهد که عوامل پیچیده ای در گرایش به این رفتار دخیل هستند.

از سوی دیگر، فشارهای تحصیلی و استرس های روانی می توانند بر رفتار دانشجویان اثر بگذارند. پژوهشها نشان داده اند که دانشجویانی که گرفتار فرسودگی تحصیلی می شوند، بیشتر در معرض رفتارهای ناسالم مانند مصرف سیگار قرار دارند. فرسودگی تحصیلی به حالتی گفته می شود که فرد به سبب فشار زیاد در محیط آموزشی، احساس خستگی ذهنی، کاهش انگیزه و سرخوردگی می کند. بعضی از این افراد برای روبرو شدن با این وضعیت به مصرف سیگار روی می آورند، چونکه نیکوتین موجود در سیگار بطور موقت احساس آرامش به وجود می آورد. در این بین، نقش حمایت اجتماعی هم بسیار مهم می باشد، چونکه اشخاصی که از جانب خانواده و دوستان حمایت بیشتری دریافت می کنند، کمتر در معرض چنین رفتارهای پرخطری قرار می گیرند.

در همین راستا، تیمی از محققان ایرانی از دانشگاه محقق اردبیلی، دانشگاه تهران و دانشگاه پیام نور واحد میاندوآب، پژوهشی را انجام داده اند که به بررسی نقش فرسودگی تحصیلی در ارتباط میان تنظیم هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با گرایش به مصرف سیگار پرداخته است. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل تاثیر گذار بر مصرف سیگار در دانشجویان انجام شده است تا بتوان راهکارهای مؤثری برای کاهش این رفتار عرضه داد.

برای انجام این پژوهش، محققان با طراحی پرسشنامه هایی در رابطه با میزان فرسودگی تحصیلی، حمایت اجتماعی و تنظیم هیجان، اطلاعات ۳۲۶ دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی را گردآوری کردند و داده های آنها را با بهره گیری از نرم افزارهای آماری مورد تجزیه وتحلیل قرار دادند.

نتایج این پژوهش نشان میدهد که تنظیم هیجان و حمایت اجتماعی به صورت غیرمستقیم و از راه تاثیر بر فرسودگی تحصیلی، بر گرایش به مصرف سیگار اثر دارند. به این معنا که دانشجویانی که نمی توانند احساسات خویش را به درستی مدیریت کنند و همینطور حمایت اجتماعی کافی دریافت نمی کنند، بیشتر گرفتار فرسودگی تحصیلی می شوند و درنتیجه، احتمال بیشتری دارد که به مصرف سیگار روی بیاورند.

همچنین، یافته ها حکایت کننده از آن هستند که سرکوبی هیجانی بعنوان یک راهبرد منفی تنظیم هیجان، می تواند تاثیر مستقیمی بر افزایش فرسودگی تحصیلی داشته باشد. سرکوبی هیجانی به حالتی اشاره دارد که فرد به جای مواجهه با احساسات منفی، آنها را نادیده می گیرد یا سرکوب می کند که این مساله در طولانی مدت می تواند استرس و خستگی روانی او را افزایش دهد. در مقابل، حمایت اجتماعی از جانب خانواده، دوستان و محیط دانشگاه می تواند نقش محافظتی ایفا کند و از تأثیرات منفی فرسودگی تحصیلی کم کند.

این پژوهش از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چونکه نشان میدهد که برای کاهش مصرف سیگار در بین دانشجویان، تنها آگاهی بخشی در رابطه با مضرات سیگار کافی نیست، بلکه باید به عوامل زمینه ای مانند استرس های تحصیلی و میزان حمایت اجتماعی هم توجه گردد.

ایجاد برنامه های مشاوره ای برای دانشجویان، برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه تنظیم هیجان و فراهم کردن محیطی حمایتی در دانشگاه ها می تواند در پیش گیری از مصرف سیگار در بین دانشجویان نقش بسزایی داشته باشد.

قابل ذکر است اطلاعات این پژوهش در فصلنامه «پژوهش های روان شناسی اجتماعی» انتشار یافته است که وابسته به انجمن روان شناسی اجتماعی ایران است.

نتایج این پژوهش می تواند برای سیاست گذاران آموزشی و بهداشتی، دانشگاه ها و خانواده ها مفید باشد با درنظر گرفتن راهکارهای مناسب، از افزایش مصرف سیگار در میان دانشجویان جلوگیری نمایند.



1403/12/28
12:59:26
5.0 / 5
69
تگهای خبر: آموزش , اجتماعی , بیمار , پژوهش
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۴ بعلاوه ۵
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه

با پروژه آسان زمان را مدیریت کنید، نه پروژه‌ها را !