توسط محققان دانشگاهی صورت گرفت
افزایش مقاومت زیستی چوب صنوبر با نانوالیاف کریستال
پروژه آسان: پژوهشگران دانشگاه تهران توفیق یافتند با بهره گیری از مواد محافظ سازگار با محیط زیست، مقاومت چوب را در مقابل پوسیدگی قارچی و لطمه حشرات بالا برند.
به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، در پژوهشی که در چارچوب رساله دکتری آذر حقیقی پُشتیری، به صورت مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه پارما ایتالیا، به راهنمائی دکتر مهدی جنوبی و دکتر علی نقی کریمی، اساتید دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و اساتیدی از دانشگاه پارما، با همکاری دکتر علیرضا عشوری از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و دکتر سیما سپهوند از دانشگاه شهید بهشتی انجام شده، نوعی نانوالیاف کریستال بعنوان عامل مقاومت چوب صنوبر در مقابل قارچ و حشره معرفی شده است.
دکتر جنوبی، عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در اینباره اظهار داشت: در سالهای اخیر تحقیقات جهانی برای یافتن مواد حفاظتی جدید سازگار با محیط زیست، جهت بهبود خواص چوب و محصولات چوبی، به صورت قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. این علاقه روز افزون تا حدی به علت ممنوع شدن استفاده از مواد حفاظتی سمی زیانبار برای محیط زیست، نظیر قارچ کش ها و حشره کش ها است. نانوکریستال سلولز (CNC)، با عنایت به خواص آن، گزینه ای مناسب و سازگار با محیط زیست برای افزایش دوام چوب در مقابل تخریب زیستی است.
استاد صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تهران در رابطه با فرآیند انجام این پژوهش اظهار داشت: ابتدا آلفا سلولز حاصل از لینتر پنبه با استفاده از هیدرولیز اسیدی به سوسپانسیون CNC تبدیل شد. سپس سوسپانسیون CNC با استفاده از پلی دی متیل سیلوکسان (PDMS-NH)، هیدروکسید مس (Cu(OH)2)، نانواکسید روی (nZnO) و نانو نقره (nAg) عامل دار شد. سپس این ترکیبات با استفاده از فرایند اشباع به داخل چوب وارد شدند.
جنوبی، خصوصیت نمونه های به دست آمده را این گونه توضیح داد: تیمار چوب با CNCهای عامل دار، به نتایج امیدوارکننده ای در افزایش دوام و مقاومت در مقابل قارچ های پوسیدگی سفید و پوسیدگی قهوه ای انجامید. افزون بر آن، خواص مکانیکی چوب، بخصوص مدول الاستیسیته و سختی، به صورت قابل توجهی بهبود یافت.
جنوبی در انتها اظهار داشت: یافته های این پژوهش، برای توسعه نسل بعدی سیستم های محافظت از چوب بسیار راهگشا هستند.
به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، نتایج این مطالعه در نشریه Industrial Crops and Products انتشار یافته است.
منبع: پروژه آسان
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب