چند سفارش به والدین برای پیش گیری از اختلالات تغذیه ای دانش آموزان

چند سفارش به والدین برای پیش گیری از اختلالات تغذیه ای دانش آموزان

پروژه آسان: سبک زندگی و مؤلفه های مختلف آن بر سلامت و میزان مبتلاشدن به بیماری تأثیرات اثبات شده ای دارند. همچون این مؤلفه ها دریافت های غذایی و الگوی تغذیه افراد است که در صورت انطباق با سفارش های تغذیه ای و رهنمودهای غذایی می تواند تا حد زیادی از مبتلاشدن به بیماریهای غیرواگیر پیشگیری کند.


به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، ۸۰ درصد بیماریهای قلبی ـ عروقی، ۹۰ درصد دیابت نوع دو و ۳۰ تا۴۰ درصد سرطان ها بوسیله اصلاح سبک زندگی و رعایت تغذیه سالم قابل پیشگیری است. تغذیه سالم تغذیه ای است که کافی، متنوع و متعادل باشد. مواد غذایی آن از مواد اولیه سالم تهیه شوند و عاری از مواد زیان بخش و مضر باشند.
یکی از بیماری هایی که در دنیای امروز با سرعت بسیاری رو به فزونی گذارده و طیف وسیعی از جامعه را گرفتار کرده است، چاقی و افزایش وزن است. در بیشتر کشورهای دنیا تعداد افراد چاق و دارای اضافه وزن از تعداد افراد با وزن طبیعی بالاتر رفته و بیشتر مردم با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند. البته علت نیز واضح است و در دو عامل خلاصه می شود: مصرف بیش از نیاز مواد غذایی؛ کاهش بیش از پیش فعالیت بدنی.
اما آنچه بیماری چاقی را مضاعف کرده و از افزایش بیش از پیش شیوع آن در آینده نشان دارد، ابتلای بیش از پیش کودکان به این بیماری است. امروزه متأسفانه شاهدیم تعداد کودکان چاق در بیشتر کشورهای دنیا و همچون در کشور ما بمراتب بیش از سالهای قبل شده و طبیعی است این کودکان با مخاطرات بیشتری در ارتباط با سلامت خود در دوران کودکی و نیز در بزرگ سالی روبه رو خواهند بود.
پس ما به عنوان متولیان آموزش کودکان و نوجوانان وظیفه داریم به آنها بیاموزیم که تغذیه قسمتی از سلامت است که توجه و تمرکزش معطوف به گزینش غذاهای حاوی مواد مغذی و سالم، مطالعه برچسب های غذایی، مصرف غذا برمبنای میزان سفارش شده در هرم غذایی، برنامه ریزی برای تغذیه سالم بمنظور کاهش خطر مبتلاشدن به بیماریها، حفظ و ارتقای عادت های غذایی سالم، رعایت راهنماهای غذایی در خانه و رستوران، خودمراقبتی در مقابل بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی ناسالم و نامناسب، حفظ وزن ایده آل و شرایط بدنی مطلوب و کسب مهارت های لازم برای پیش گیری از اختلالات تغذیه ای است.
بر طبق این گزارش که توسط اعظم گودرزی، مدیرکل دفتر سلامت وزارت آموزش وپرورش نگارش و در مجله رشد معلم (دوره ۴۱، شماره ۱، مهر ۱۴۰۱) به چاپ رسیده است، در ادامه سفارش هایی به والدین، معلمان و دانش آموزان ارائه شده است:

غذاهایی را انتخاب کنید که حاوی مواد مغذی باشند
غذا از مواد غذایی تشکیل یافته است. منظور از مواد غذایی موادی است که ضمن شرکت در فعل و انفعالات بدن، به رشد و ترمیم سلول ها کمک می کنند و انرژی لازم را برای کارهای روزانه فراهم می آورند. شش گروه عمده مواد غذایی عبارت اند از: پروتئین ها، کربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب که هیچ غذایی تمام مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن را در بر ندارد. میزان انرژی حاصل از هر غذا با واحدی به نام کالری اندازه گیری می شود. کالری واحد اندازه گیری انرژی است؛ همان انرژی که با مصرف مواد غذایی در بدن ایجاد می شود. کالری در حقیقت محصول سوختن پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی ها در بدن ماست. مواد مغذی مهمی که انرژی یا کالری ایجاد می کنند، تحت عنوان درشت مغذی ها شناخته می شوند.
وجود ویتامین ها، مواد معدنی و آب برای عملکرد بدن ضرورت دارد. بیشتر افراد برای حفظ سلامت خود باید مصرف کربوهیدرات های پیچیده شامل غلات، سیب، کنگر فرنگی، مارچوبه، موز، حبوبات، کلم بروکلی، نان و برنج قهوه ای، گندم سیاه و نان گندم سیاه، کلم، هویج، گل کلم، ذرت، نخود، کرفس، زردآلوی خشک، میوه ها، آجیل، و بلغور جوی دوسر را بالا برند و از مصرف پروتئین، کربوهیدرات های ساده مانند نوشابه، شیرینی، غلات صبحانه، افشرده (کنسانتره) آب میوه و کوکی های بسته بندی و چربی بکاهند. ریشه بیشتر بیماریهای تغذیه ای ازدیاد کالری مصرفی متعاقب افراط در مصرف چربی هاست. ضمن این که مصرف یا جذب ناکافی ویتامین ها، مواد معدنی و آب نیز بر وضعیت سلامت بدن تأثیر منفی می گذارد.
برچسب مواد غذایی را مطالعه کنید
برچسب مواد غذایی به افراد کمک می نماید هنگام خرید مواد غذایی انتخاب های سالمی داشته باشند. در برچسب همه مواد غذایی اطلاعات سودمندی درباره ی محتویات و میزان کالری هر خوراکی ذکر شده است. برچسب مواد غذایی باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
- نام محصول غذایی
- حجم یا وزن دقیق محصول غذایی
- نام و نشانی کارخانه های تولیدکننده، توزیع کننده و بسته بندی محصول غذایی
- مواد مغذی موجود در محصول غذایی
- میزان هر یک از مواد مغذی موجود در محصول غذایی
از رژیمی پیروی کنید که احتمال مبتلاشدن به بیماریها را کاهش دهد
رژیم غذایی بر وضعیت سلامت افراد (چه در حال، چه در آینده) تأثیر می گذارد. رشد و تکامل مطلوب مستلزم پیروی از برنامه غذایی سالم می باشد. برنامه غذایی سالم می تواند انرژی لازم برای کارهای روزانه را فراهم آورد. کودکان و نوجوانانی که چنین برنامه ای دارند، کمتر در معرض مبتلاشدن به بیماریها قرار می گیرند. برنامه غذایی سالم می تواند احتمال مبتلاشدن به سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، فشار خون و پوکی استخوان را کم کند.

خودتان را به تغذیه سالم عادت دهید
برای کسب، حفظ و ارتقای عادت های در رابطه با تغذیه سالم باید به مواد غذایی مصرفی مان شناخت پیدا نماییم، باید در وعده های صبحانه، ناهار و شام برنامه غذایی منظمی داشته باشیم. باید بفهمیم دلیل غذا خوردنمان گرسنگی است یا چیزهای دیگر. باید بدانیم غذایی که می خوریم به نفع سلامتمان است یا به ضرر آن. به عنوان مثال، فردی را تصور کنید که پس از صرف وعده شام، در صورتیکه با دوستانش مشغول گپ و گفت است، بطور تفریحی، با دوستان خودش چند تکه پیتزا می خورد، فقط بدین سبب که در کنار آنها نشسته و می خواهد همراهشان باشد.
طبیعی است این دلیل نمی تواند از نظر سلامت منطقی و قابل قبول به حساب آید. غذاخوردن راهی برای غلبه بر احساس طردشدگی، افسردگی، بی حوصلگی، اضطراب و تنهایی نیست. چنین رویکردهایی به غذاخوردن، می تواند به بروز اختلالات تغذیه ای منجر شود.

از خودتان در مقابل بیماریهای ناشی از مواد غذایی نامناسب مراقبت کنید
منظور از بیماریهای ناشی از غذا بیماری هایی هستند که بدنبال خوردن یا ‌نوشیدن مواد غذایی آلوده به عوامل بیماری زا (پاتوژن ها) به وجود می آیند. عوامل بیماری زا انواع متنوعی دارند؛ همچون باکتری ها، ویروس ها و انگل ها. عوامل بیماری زا می توانند سبب آلودگی مواد غذایی و آشامیدنی شوند. علاوه بر این، مواد شیمیایی سمی و داروهای سمی نیز جزو علل بیماریهای ناشی از غذا به حساب می آیند. در نتیجه، لیست متنوعی از بیماریهای ناشی از غذا وجود دارند.
تا حالا بیش از ۲۵۰ نوع از این بیماریها مشخص، تعریف و طبقه بندی شده اند. عمده ترین مواد غذایی که منجر به بروز بیماریها می شوند، عبارتند از: مرغ، سبزی های برگ دار، میوه و آجیل. البته بیشتر بیماریهای ناشی از آلودگی غذایی خفیف اند و تنها یک یا دو روز به شکل علامت دار باقی می مانند، اما برخی موارد نیز جدی ترند و مدت بیشتری طول می کشند. این موارد بطور عمده در کودکان، سالمندان و بیمارانی که گرفتار ضعف سیستم ایمنی هستند، دیده می شوند.

وزن و شرایط بدنی خودرا در وضعیت مطلوب حفظ کنید
وزن مناسب آنست که به فرد کمک نماید سلامت خودرا حفظ کند. متخصصان تغذیه می توانند به شما کمک کنند وزن مطلوب خودرا تشخیص بدهید و برای دستیابی به آن برنامه ریزی کنید. عواملی که در تعیین وزن مطلوب نقش دارند، عبارت اند از: سن، قد، جنس، جثه، میزان سوخت وساز پایه بدن، حجم عضله و میزان فعالیت بدنی. متخصص تغذیه معمـولاً از هر فردی سن، قد و وزن را می پرسد و سپس عوامل دیگر را ارزیابی می نماید تا بتواند وزن مطلوب فرد را به او پیشنهاد دهد. منظور از شرایط بدنی نیز برایند وزن و ساختار استخوان بندی فرد است که در اصطلاح عامیانه از آن با عنوان «جثه» یاد می شود. جثه هر فرد ممکنست کوچک، متوسط یا بزرگ باشد.
فردی که اندازه دور مچ او زیر ۱۲.۲۵ سانتی متر باشد، کوچک جثه تلقی می شود. فردی که اندازه دور مچ او بین ۱۲.۲۵ و ۱۵.۷ سانتی متر باشد، متوسط جثه است و فردی که دور مچ او بیش از ۱۵.۷ سانتی متر باشد، بزرگ جثه است. منظور از سوخت وساز پایه بدن، میزان کالری هایی است که بدن در وضعیت استراحت می سوزاند. از آنجائیکه غده تیروئید در تنظیم سوخت وساز بدن نقش مهمی دارد، تشخیص کارکرد درست تیروئید دراین زمینه بسیار حائز اهمیت می باشد. برای تشخیص چگونگی کارکرد غده تیروئید و تعیین سطح سوخت وساز (متابولیسم) بدن آزمایش های ساده ای وجود دارند. البته این پزشک است که تشخیص می دهد انجام چنین آزمایش هایی ضروریست یا نه. بطور طبیعی افزایش سطح کارهای بدنی به افزایش میزان سوخت وساز پایه منجر می شود.
به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، در دنیای فعلی، سلامت و سبک زندگی افراد به صورتی تنگاتنگ به یکدیگر وابسته اند. تغییر در شیوه زندگی، خصوصاً بهبود عادت غذایی، به معلمان سفارش می شود. افزایش آگاهی معلمان و انتقال اطلاعات آنها به دانش آموزان از برنامه های مداخله ای سلامت عمومی برای کاهش اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان محسوب می شوند.




منبع:

1402/01/12
19:40:24
5.0 / 5
400
تگهای خبر: آموزش , استراحت , اضطراب , بیمار
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۱ بعلاوه ۱
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه