پژوهشی در راستای توسعه پایدار

راهکارهای توانمندسازی زیست محیطی در روستاها

راهکارهای توانمندسازی زیست محیطی در روستاها

پروژه آسان: پژوهشگران در یک پژوهش جدید، بر نقش مهم روستاها در توسعه پایدار و همین طور بر توانمندسازی زیست محیطی آنها بدین منظور تاکید کرده اند.



به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، امروزه، حفظ محیط زیست به عنوان یکی از مهم ترین چالش های بشر، اهمیتی فزاینده یافته است. این امر به ویژه در مناطق روستایی که وابستگی بیشتری به منابع طبیعی دارند، از اهمیت ویژه ای برخوردارست. ما در سالهای اخیر، شاهد تخریب گسترده محیط زیست در اثر کارهای انسانی، خصوصاً در روستاها بوده ایم. این تخریب ها نه فقط به ضرر ساکنان روستاها است، بلکه نتایج منفی برای کل اکوسیستم منطقه خواهد داشت.

در همین راستا، محققان بدنبال راهکارهایی برای توانمندسازی ساکنان روستاها در حوزه حفظ محیط زیست هستند. توانمندسازی زیست محیطی به مفهوم افزایش آگاهی و دانش مردم در مورد مسائل زیست محیطی، ارتقای مهارت های آنها در حل این مسائل و ایجاد انگیزه برای مشارکت در اقدامات زیست محیطی است.

به همین منظور، دکتر مصطفی محمدی ده چشمه، دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی دانشگاه شهید چمران اهواز پژوهشی را در مورد راهکارهای توانمندسازی زیست محیطی در سکونتگاه های انسانی با تمرکز بر شهرستان دلفان استان لرستان انجام داده است.

در این پژوهش، از روشی ترکیبی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. داده های یاد شده بوسیله پرسشنامه از ۳۶۵ خانوار در ۵ روستای دهستانی به نام میربگ جمع آوری شده اند.

یافته های این پژوهش نشان می دهند که مهم ترین مؤلفه های اثرگذار بر توانمندسازی زیست محیطی عبارتند از:
توسعه تکنولوژی های جدید زیست محیطی: استفاده از تکنولوژی های جدید مانند سیستم های آبیاری کم مصرف، انرژی های تجدیدپذیر و روش های کشاورزی پایدار می تواند به کاهش اثرات مخرب کارهای انسانی بر محیط زیست کمک نماید. مشوق های مالی: ارائه مشوق های مالی مانند وام های کم بهره، یارانه و کمک های مالی می تواند ساکنان روستاها را به انجام اقدامات زیست محیطی تشویق کند. سرمایه گذاری های زیست محیطی: سرمایه گذاری در حوزه های مختلف مانند ایجاد زیرساخت های زیست محیطی، توسعه آموزش و پژوهش در حوزه محیط زیست و پشتیبانی از کارآفرینی سبز می تواند به توانمندسازی زیست محیطی در روستاها کمک نماید.
همچنین بر این اساس، یکی از مهم ترین مولفه های توانمندسازی زیست محیطی، آموزش است. آموزش می تواند به افزایش آگاهی و دانش مردم در مورد مسائل زیست محیطی، ارتقای مهارت های آنها در حل این مسائل و ایجاد انگیزه برای مشارکت در اقدامات زیست محیطی کمک نماید.

در این پژوهش نیز، بر اهمیت آموزش در سطوح مختلف، همچون آموزش های عمومی برای ساکنان روستاها، آموزش های تخصصی برای مدیران و تصمیم گیران و آموزش های علمی برای دانش آموزان و دانشجویان تاکید گردیده است.

ضمناً باید اشاره نمود با وجود ارائه راهکارهای باارزش در این مطالعه، اجرای آنها در عمل با چالش هایی روبرو خواهد بود. یکی از این چالش ها، کمبود منابع مالی است. اجرای برنامه های توانمندسازی زیست محیطی نیازمند منابع مالی قابل توجهی است که باید از طرف دولت، سازمان های غیردولتی و بخش خصوصی تامین شود.

چالش دیگر نیز، فقدان هماهنگی بین دستگاه های مختلف است. برای اجرای موفق برنامه های توانمندسازی زیست محیطی، لازم است که هماهنگی بین دستگاه های مختلف دولتی، سازمان های غیردولتی و ساکنان روستاها وجود داشته باشد.

با این وجود بایستی بر این نکته اصرار کرد که یافته های پژوهش فوق بطور قطع می توانند به برنامه ریزان، مدیران و سیاستگذاران در تدوین برنامه های توانمندسازی زیست محیطی در روستاها کمک کنند.

همچنین، این یافته ها که در فصلنامه «برنامه ریزی فضایی» متعلق به دانشگاه اصفهان انتشار یافته اند، می توانند برای ساکنان روستاها و سازمان های غیردولتی فعال در حوزه محیط زیست مفید فایده واقع شوند.




1403/06/15
10:46:56
5.0 / 5
78
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , تكنولوژی , دانش آموز
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۶ بعلاوه ۳
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه