روند و تحول اکتشافات فضایی با زمان چگونه بوده است؟

روند و تحول اکتشافات فضایی با زمان چگونه بوده است؟

پروژه آسان: پروژه آسان: هفته ای که گذشت (از چهارم تا دهم اکتبر) از طرف مجمع عمومی سازمان ملل هفته جهانی فضا نامگذاری شده بود به همین مناسبت محمدجواد کلائی، متخصص فیزیک فضا و علوم سیاره ای در یادداشتی که نسخه ای از آنرا در اختیار ایسنا قرار داده است ضمن ارائه توضیحاتی درباره ی چگونگی روند و تحول اکتشافات فضایی با زمان، در ادامه درباره ی برنامه ها و اهداف فضایی و کاربردهای آن سخن به میان آورده است.


به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، محمدجواد کلائی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، در آغاز یادداشت، با اشاره به اینکه اگر بخواهیم از نظر تاریخی به موضوع نگاه نماییم، اولین اکتشافات فضایی بطور نمادین به زمان گالیله برمی گردد، در ادامه خاطرنشان کرده است: زمانی که گالیله تلسکوپش را به طرف ماه و مشتری نشانه رفت و فرضیه زمین مرکزی بطلمیوسی از هم پاشید، بعد از گالیله در ضمن قرون با پیشرفت علم و فن آوری و ساخته شدن تلسکوپ های پیشرفته این کار سرعت گرفت بطوریکه در دهه های اخیر شاهد ساخت و بهربرداری تلسکوپ های اعجاب انگیز فضایی بوده و هستیم.

*پرتاب اولین ماهواره تحقیقاتی سرآغاز عصر فضا در جهان

وی، ادامه داده است: به هر حال از یک جنبه دیگر شروع عصر فضا را زمانی در نظر می گیریم که اولین ماهواره تحقیقاتی در سال 1957 به فضا پرتاب شد و اولین اطلاعات فیزیکی از فضا و محیط بیرون جو بدست آمد، همچون در مورد بادهای خورشیدی و ذرات پرانرژی اطراف زمین و بدنبال آن برنامه آپولوها بود که بشر قدم به ماه گذاشت، این برنامه در سال 1972 به انتها رسید. از آن زمان تا حالا با پیشرفت فن آوری، شمار زیادی ماهواره تحقیقاتی، کاوشگرهای فضایی و تلسکوپ های فضایی پرتاب شدند از معروف ترین آنها می توان از تلسکوپ های فضایی هابل و جیمزوب نام برد.
این متخصص فیزیک فضا و علوم سیاره ای، در ادامه تصریح کرده است که از مشاهده ساده آسمان و سیارات سامانه خورشیدی، حالا انسان به نقطه ای رسیده که از فاصله میلیارد کیلومتری می تواند جو و اتمسفر سیاره های فراخورشیدی که به دور ستاره ای می گردد را طیف سنجی کند و اجزای جویی آنرا مشخص نماید یا بدنبال سیارات فرازمینی بگردد، موضوعی که تا چنددهه پیش چندان دردسترس نبود و تصور اینکه درصد چشمگیری از ستارگان که دارای سیاره یا سیارات باشند چندان مقبول نبود، اما کشفیات جدید این تصور را بطورکامل دگرگون کرده است و نه فقط بدنبال سیارات فرازمینی هستیم، بلکه بدنبال امضاهای زیستی برای کشف حیات فرازمینی هستیم.
کلائی، با اشاره به اینکه از تلسکوپ های اولیه اپتیکی به تلسکوپ های رادیویی و تلسکوپ های ویژه تابش مادون قرمز و اشعه ایکس و گاما رسیدیم، در ادامه یادداشت آورده است که در سالهای اخیر فیزیکدانان و کیهان شناسان بعد از چندین دهه تلاش، موفق به طراحی و ساخت رصدخانه گرانشی شدند و برای اولین بار توانستند امواج گرانشی که یکی از پیش بینی های نظریه نسبیت عام اینشتین بود را آشکارسازی کنند و بدین تریب دریچه جدیدی برای مطالعه عالم گشوده شد.

*افزایش طول مدت اقامت بشر در فضا از پیشرفت های علم فضا در جهان

وی، با اشاره به اینکه از نظر دیگر، سال هاست که انسان در ایستگاه های فضایی در مدار زمین مستقر شده است و با آزمایش های متنوع و مختلف در حوزه های مختلف علمی و کاربردی، درحال کمک کردن به پیشرفت علم، و کمک به حل برخی مسائل بشری است، ادامه داده است که هم چنین طی سالهای اخیر اقامت انسان در ایستگاه فضایی طولانی تر شده است که نشان پیشرفت در این مورد دارد. اینکه انسان می توانند به مدت شش ماه تا یک سال یا حتی بیشتر را در فضا به زندگی خود ادامه دهند، یکی از بزرگترین چالش ها بوده است؛ مانعی که به نظر می آید، حالا برداشته شده و به ما امکان می دهد، تا مدت طولانی را در فضا بگذرانیم.
این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، درباره ی برنامه ها و اهداف فضایی و کاربردهای آن هم یادآور شده است که اغلب یک سری اهداف کلی به ویژه برای سازمان های فضایی مطرح جهان وجود دارد که همچون می توان به گسترش دانش بشری بوسیله اکتشافات علمی جدید، حضور و استفاده طولانی مدت در فضا همچون در ماه و در آینده در مریخ و همین طور توجه به مسایل و رشد اقتصادی و راندمان از منابع فضایی و سیاره ای، به ویژه منابع موجود در منظومه شمسی که هم اکنون در دسترس هستند، اشاره نمود. به همین علت، برنامه های آتی حول ایجاد ایستگاه های فضایی، اقامت و ایجاد سکونتگاه دائمی در ماه، شناسایی منابع و راندمان در ماه، استفاده تکنیکی در مسائل فنی و شبکه ای، ایجاد ایستگاه های حمل و نقل فضایی، و سفر انسان به مریخ است، به ویژه با کشف اخیر و مهم، بر اساس وجود اقیانوسی از آب در اعماق سیاره مریخ که با بهره گیری از لرزه نگارهای حساسی که در مریخ کار گذاشته شدند، اهمیت و هیجان این برنامه سفر را در طولانی مدت دوچندان می کند.
*پیشرفت در توسعه ایستگاه های فضایی، روش های جدید تولید نیروی محرکه و هوش مصنوعی از فن آوری های فضایی آینده
کلائی، در ادامه این یادداشت آورده است که از طرف دیگر می توان تصور کرد که فن آوری های فضایی آینده شامل پیشرفت هایی در توسعه ایستگاه های فضایی، روش های جدید در تولید نیروی محرکه و هوش مصنوعی برای بسط قابلیت های ما در مدار زمین و ماموریت های بین سیاره ای خواهد بود و در آینده نه چندان نزدیک احیانا پیدا کردن و دستیابی به فن آوری های جدیدی که امکان سفر بین ستاره ای را ممکن کند.
وی، درباره ی تأثیر فضا بر زندگی روزمره هم یادآور شده است که فن آوری فضایی تأثیری بسیار فوری و عمیق تر از آن چه خیلی از ما تصور می نماییم بر زندگی ما دارد، هم اکنون شمار فراوانی ماهواره در مدار زمین قرار دارند که علاوه بر پایش محیط فضایی، زمین را از جنبه های مختلف به دقت رصد می کنند همچون درباب اقلیم و تغییرات آن، بلایای طبیعی، پیش بینی آب و هوا، نظارت بر آب و منابع آب، ناوبری، موقعیت یابی و مخابرات. امسال، هفته جهانی فضا که از 13 تا 19 مهرماه در سطح جهانی برگزار گردید، بر این مساله متمرکز بوده است که چگونه فن آوری فضایی بطور فعال درک و مدیریت ما را از آب و هوای زمین را افزایش داده است.
این متخصص فیزیک فضا و علوم سیاره ای، در آخر یادداشت تصریح کرده است که به عنوان مثال، چگونه ماهواره های رصدی گوناگون زمین، انتشار گازهای گلخانه ای و سایر فاکتورهای آب و هوایی مانند توفان های شدید، جنگل زدایی، خشکسالی، تغییرات سطح دریا و تخریب سواحل را به دقت بررسی می کنند. داده های بدست آمده از این ماهواره ها به دانشمندان اقلیم اجازه می دهد تا به بحران های طبیعی واکنش های بهتر و موثرتری نشان دهند.




منبع:

1403/07/27
13:18:18
5.0 / 5
6
تگهای خبر: دانشگاه , دانشمند , دانشمندان , علم
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۱ بعلاوه ۳
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه