راهكاری برای افزایش نشاط تحصیلی كودكان با نیازهای ویژه

تاثیر موسیقی بر یادگیری و انگیزه دانش آموزان اوتیسم

تاثیر موسیقی بر یادگیری و انگیزه دانش آموزان اوتیسم

به گزارش پروژه آسان، کودکان دچار اختلال طیف اوتیسم معمولا با چالش های گوناگونی در محیط های آموزشی مواجهند. این کودکان به علت خصوصیت های خاص خود، امکان دارد در انجام تکالیف درسی و برقراری ارتباط با محیط مدرسه گرفتار مشکل شوند. در پژوهشی جدید، تاثیر موسیقی بر افزایش انگیزه و سرزندگی تحصیلی این دانش آموزان بررسی شده است که می تواند به راهکارهای مؤثر در آموزش آنها کمک نماید.



به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، اختلال طیف اوتیسم یک نوع اختلال عصبی-رشدی است که بر ارتباطات اجتماعی و الگوهای رفتاری افراد تاثیر می گذارد. این اختلال معمولا از سنین پایین بروز می کند و سبب می شود کودکان دچار آن، رفتارها و علایقی تکراری داشته باشند و در تعاملات اجتماعی گرفتار مشکل شوند. بر مبنای تحقیقات، میزان شیوع اوتیسم در حال افزایش می باشد و این مورد لزوم شناخت و عرضه راهکارهای آموزشی و درمانی مناسب را بیشتر از پیش آشکار می کند. یکی از مهم ترین چالش هایی که این کودکان با آن روبه رو هستند، مشکلات یادگیری و کمبود انگیزه برای انجام تکالیف تحصیلی است که می تواند منجر به کاهش پیشرفت تحصیلی و حتی رفتارهای مخرب شود.

یکی دیگر از مشکلاتی که کودکان اوتیسم با آن مواجه اند، سرزندگی پایین در محیط های آموزشی است. این کودکان معمولا تجربیات ناخوشایندی از مدرسه دارند، چونکه علاوه بر دشواری های درسی، امکان دارد در تعامل با همسالان و معلمان هم مشکلاتی داشته باشند. این احساسات منفی می تواند سبب کاهش میل به یادگیری، کاهش تعامل اجتماعی و حتی افت تحصیلی شود. بنابراین، یافتن راه هایی برای افزایش اشتیاق و سرزندگی تحصیلی این کودکان از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و می تواند تاثیر مثبتی بر عملکرد آموزشی و کیفیت زندگی آنها داشته باشد.

در همین راستا، رضا جعفری هرندی، دانشیار گروه علوم تربیتی دانشگاه قم، با همکاری محقق هایی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان و دانشگاه فرهنگیان، تحقیقی را در این حوزه انجام داده است. در این پژوهش، تاثیر یک روش خاص بر بهبود اشتیاق و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر دچار اختلال طیف اوتیسم بررسی شده است.

در این مطالعه ۳۴ دانش آموز پسر دچار اوتیسم از شهر مشهد بهمراه مادرانشان انتخاب شدند و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در ابتدا، سطح اشتیاق و سرزندگی تحصیلی این کودکان با استفاده از پرسشنامه های استاندارد ارزیابی شد. سپس گروه آزمایش تحت یک برنامه موسیقی درمانی قرار گرفت که شامل ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای در طول چند هفته بود. در این زمان، گروه کنترل در صف انتظار قرار داشتند و هیچ مداخله ای دریافت نکردند. بعد از پایان جلسات و همینطور ۴۵ روز بعد، مجدداً میزان اشتیاق و سرزندگی تحصیلی در هر دو گروه بررسی گردید.

نتایج این پژوهش نشان دادند که موسیقی درمانی تاثیر قابل توجهی بر افزایش اشتیاق تحصیلی دانش آموزان اوتیسم دارد. کودکانی که در جلسات موسیقی درمانی شرکت کرده بودند، علاقه بیشتری به انجام تکالیف درسی نشان دادند، انرژی بیشتری برای یادگیری داشتند و با انگیزه بیشتری در فعالیتهای آموزشی شرکت می کردند. این تغییرات در مقایسه با گروه کنترل، که چنین مداخله ای را دریافت نکرده بودند، کاملا محسوس بود.

علاوه بر این، یافته ها حکایت کننده از آن بودند که موسیقی درمانی به افزایش سرزندگی تحصیلی این کودکان هم کمک کرده است. کودکانی که در این جلسات شرکت داشتند، نگرش مثبت تری نسبت به مدرسه پیدا کردند، احساس راحتی بیشتری در محیط آموزشی داشتند و استرس کمتری را تجربه می کردند.

این نتایج نشان می دهند که موسیقی درمانی می تواند بعنوان یک ابزار مؤثر در بهبود کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان اوتیسم مورد استفاده قرار گیرد.

محققان اعتقاد دارند که موسیقی درمانی از راه فعال سازی بخش های مختلف مغز، به بهبود فرآیندهای شناختی و احساسی کودکان اوتیسم کمک می نماید. گوش دادن به موسیقی و انجام فعالیتهای در رابطه با آن، سیستم های عصبی را تحریک کرده و سبب افزایش تمرکز، کاهش اضطراب و تقویت مهارت های اجتماعی می شود. از طرفی، موسیقی می تواند نوعی ارتباط غیرکلامی بین کودک و محیط اطرافش ایجاد نماید که برای کودکان اوتیسم، که معمولا در برقراری ارتباط کلامی مشکل دارند، بسیار مفید می باشد.

این پژوهش که نتایج آن در دوفصلنامه «پژوهش های آموزش و یادگیری» وابسته به دانشگاه شاهد انتشار یافته اند، پیشنهاد می دهد که موسیقی درمانی بعنوان یک روش مکمل در مدارس و مراکز آموزشی برای دانش آموزان اوتیسم اجرا شود. یافته های این مطالعه می توانند مسیر جدیدی را برای آموزش و پشتیبانی از کودکان با نیازهای ویژه فراهم نمایند و به بهبود کیفیت آموزش و زندگی آنها کمک کنند.





منبع:

1404/01/04
13:09:31
5.0 / 5
52
تگهای خبر: آموزش , اجتماعی , اضطراب , پژوهش
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۵ بعلاوه ۲
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه

با پروژه آسان زمان را مدیریت کنید، نه پروژه‌ها را !