شرکت هلندی سوسیس تولیدشده با گوشت آزمایشگاهی را رونمایی نمود
یک شرکت فناوری زیستی در کشور هلند از نخستین محصول سوسیس تولیدشده با گوشت کِشت شده در لابراتوار رونمایی کرد؛ چنین محصولاتی می توانند به کاهش انتشار گازهای آلاینده ناشی از فعالیت دامداری ها یاری رسانند.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری «زی ام ئی ساینس»، پرورش دام و طیور برای تهیه گوشت یکی از زیان بارترین اقدامات انسان برای محیط زیست است. با اینحال هر چند شاید بتوان خیلی ها را به استفاده از خودروی برقی یا کاهش کلی مصرف انرژی متقاعد کرد اما راضی کردن خیلی از مردم به کنار گذاشتن غذاهای گوشتی دشوار است.
با این حال تکنولوژی های جدید شاید راهی برای تولید گوشت مصرفی بدون نیاز به دامداری پیدا کنند. فناوری این امکان را فراهم ساخته است که بتوانیم محصولات گوشتی ترکیبی (synthetic) را تولید نماییم که تا حد زیادی شبیه گوشت طبیعی است و همان طعم را هم دارد.
شرکت استارتاپ هلندی «میتبل» (Meatable) که در حوزه فناوری زیستی (biotech) فعالیت می کند و در سال ۲۰۱۸ تاسیس شده است، حالا نخستین سوسیس گوشتی آزمایشگاهی را رونمایی کرده که تا حد زیادی شبیه نمونه طبیعی حاصل از ذبح دام است.
گوشت تولیدی در لابراتوار را نباید با محصولات گیاهی شبه گوشتی مانند کالباس گیاهی که از پروتئین گیاهی تولید می شوند، اشتباه گرفت. گوشت آزمایشگاهی دقیقا همان گوشت حیوان است اما بجای تولید در کشتارگاه در لابراتوار تولید می شود.
دانشمندان می توانند سلول های بنیادی را از گاو یا دام های دیگر بگیرند و نمونه را در اسیدهای آمینه و کربوهیدرات ها در خارج از بردن دام کشت دهند و نمونه را در شکل کامل خود بصورت قطعات گوشت مانند فیله ماهی یا همبرگر درآورند.
اولین همبرگر آزمایشگاهی را در سال ۲۰۱۲ پژوهشگران در دانشگاه ماستریخت به سرپرستی پروفسور «مارک پست» تولید کردند که البته تولید آن هزینه گزافی حدود ۳۲۵ هزار دلار داشت.
از آن زمان تا حالا برخی از شرکت های استارتاپ حوزه فناوری زیستی وارد رقابت شدند تا بتوانند نخستین گوشت آزمایشگاهی ارزان را تولید کنند.
در کشور سنگاپور – نخستین کشور جهان که هم اکنون مقررات لازم برای گوشت آزمایشگاهی را تدوین کرده است – یک پُرس ناگت مرغ با گوشت آزمایشگاهی ۲۳ دلار هزینه دارد که هنوز گران شمرده می شود اما روند به سمت تولید گوشت های ارزان تر ادامه دارد.
برخی شرکتها ادعا کرده اند که قادر هستند یک «پای گوشت» (patty) را با هزینه ۱۰ دلار یا کمتر تولید کنند که کسری از هزینه محیط زیستی گوشت «سنتی» است.
شرکت میتبل مستقر در «دلفت» (Delft) همچون شرکت های حاضر در این رقابت است. این شرکت حالا فیلمی از سرخ کردن سوسیس تولیدی با گوشت آزمایشگاهی تهیه کرده است در صورتیکه قبل از این تنها شکل خام و پخته نشده محصول خودرا نشان داده بود.
گوشت تولیدی در لابراتوار بطور معمول با بهره گیری از «سرم جنینی گاوی» (FBS) به دست آمده از جنین دام تولید می شود. اما شرکت میتبل از فناوری opti-ox برمبنای یک سلول واحد از بند ناف حیوانات استفاده می نماید و از این طریق اطمینان حاصل می شود که هیچ صدمه ای به حیوان وارد نمی گردد. تولید سوسیس آزمایشگاهی شرکت میتبل تنها چند هفته زمان نیاز دارد.
تولید گوشت بوسیله دامداری منشاء انتشار ۱۴ درصد از گازهای آلاینده ایجادکننده تغییرات آب و هوایی است. بدین جهت انگیزه نیرومندی برای ساختن جایگزین هایی برای گوشت وجود دارد و اینجا جایی است که گوشت کشت شده آزمایشگاهی وارد میدان می شود.
با این حال برای ایجاد این تغییر بزرگ در صنعت گوشت راه درازی باید طی شود و عوامل زیادی باید در کنار هم قرار گیرند. برای این کار لازم است محصولاتی با شکل و شمایل و بو و طعم گوشت واقعی تولید شوند و همین طور ارزان و قابل تهیه برای متوسط مصرف کنندگان باشند. همین طور موانع قانونی و شبهه های شرعی هم وجود دارد که باید برطرف شود.
در حال حاضر فروش گوشت آزمایشگاهی حدودا در همه نقاط جهان غیرقانونی می باشد. بازار سنگاپور تنها بازاری در جهان است که فروش چنین محصولاتی در آن قانونی می باشد اما اوضاع ممکنست به زودی تغییر کند.
در آمریکا انتظار می رود سازمان غذا و دارو امسال یا سال آینده گوشت آزمایشگاهی را تایید کند. در کشور هلند، مجلس نمایندگان اوایل سال جاری قانونی تصویب کرد که به مردم اجازه می دهد در یک شرایط کنترل شده، گوشت آزمایشگاهی را بچشند و امتحان کنند.
شرکت میتبل انتظار دارد که تا سال ۲۰۲۵ یا حتی زودتر، نخستین محصولاتش را به مصرف کنندگان عرضه نماید.