كنترل كرم ساقه خوار برنج با روش های نوین

فرومون های جنسی راهکاری موثر برای مقابله با آفات برنج

فرومون های جنسی راهکاری موثر برای مقابله با آفات برنج

پروژه آسان: پژوهشگران موسسه تحقیقات برنج کشور و جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران در یک پژوهش جالب به بررسی استفاده از فرومون های جنسی برای کنترل کرم ساقه خوار نواری برنج و کاهش خسارت این آفت پرداخته اند.



به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، کرم ساقه خوار نواری برنج با نام علمی کایلو ساپرسالیس، یکی از مهم ترین آفات برنج در سرتاسر جهان است. این آفت خصوصاً در مناطق معتدل آسیا مانند ژاپن، کره و چین خسارت زیادی به محصول برنج وارد میکند. در خاورمیانه، همچون ایران نیز این آفت یکی از فاکتورهای مهم کاهش محصول برنج است. کرم ساقه خوار نواری برنج بوته های برنج را در مراحل مختلف رشد و نمو مورد حمله قرار داده و موجب خساراتی مانند مرگ جوانه های مرکزی و سفید شدن خوشه ها می شود. استفاده از آفت کش های شیمیایی برای کنترل این آفت موجب ورود مواد شیمیایی به زنجیره غذایی و لطمه به موجودات زنده، خصوصاً جانوران ساکن این مناطق می شود.

امروزه استفاده از حشره کش های شیمیایی در کنترل آفات مسئله ساز شده است و با وجود اهمیت این مواد در کنترل حشرات زیان آور، انتخاب ترکیباتی با تأثیر کمتر بر محیط زیست و دشمنان طبیعی ضرورت دارد. درواقع، بازبینی در کارآیی و استفاده از ترکیبات کم خطر و سازگار با محیط زیست شالیزارها بمنظور کاهش مقاومت آفات به حشره کش های رایج، بطورکامل ضرورت دارد. دراین زمینه، فرومون های جنسی به عنوان یکی از روش های بی خطر و مناسب برای مبارزه با کرم ساقه خوار نواری برنج شناخته شده اند. این روش شامل رهاسازی مقدار زیادی از فرومون های مصنوعی بمنظور جلوگیری یا به تأخیر انداختن جفت گیری حشره آفت است.

فرزاد مجیدی شیل سر، عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور و همکارانش با همراهی سازمان جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، تحقیقی را در حوزه استفاده از فرومون های جنسی برای کنترل کرم ساقه خوار برنج انجام داده اند. این پژوهش به بررسی اثربخشی فرومون های جنسی در کنترل جمعیت و کاهش خسارت این آفت پرداخته است.

این پژوهش در دو فصل زراعی در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت انجام شد و در آن، روش های مختلف ارائه فرومون جنسی با قرار دادن تعداد تله های مختلف در مزرعه آزمایشی بررسی شدند.

نتایج پژوهش فوق نشان می دهند که استفاده از غلظت دو میلی گرم از ماده مؤثر فرومون جنسی ساقه خوار نواری با پنج تا هفت تله در هکتار، بهترین عملکرد را در این خصوص دارد. این روش مقابله موجب می شود کمترین تعداد جوانه های مرکزی مرده، خوشه های سفید شده و لاروهای شمارش شده و همین طور بیشترین تولید محصول به ارمغان بیاید.

مجیدی شیل سر و همکارانش نتیجه گرفتند که استفاده از فرومون جنسی با غلظت مناسب و تعداد تله های کافی می تواند بطور مؤثری جمعیت کرم ساقه خوار برنج را کم کند و خسارت ناشی از آنرا به حداقل برساند. این روش به سبب عدم استفاده از حشره کش های شیمیایی و عدم آلودگی محیط زیست، می تواند جایگزین مناسبی برای روش های سنتی کنترل آفات باشد.

استفاده از فرومون های جنسی به عنوان یکی از روش های بی خطر و موثر برای کنترل آفات، علاوه بر کاهش خسارت به محصول، می تواند به حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی های ناشی از حشره کش های شیمیایی کمک نماید. این روش باتوجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، می تواند به عنوان یک راه حل پایدار در مدیریت آفات مد نظر باشد.

قابل ذکر است نتایج یاد شده فوق که نشان می دهند کنترل آفت ساقه خوار با بهره گیری از فرومون های جنسی می تواند چشم انداز امیدوارکننده ای را در قالب برنامه مدیریت تلفیقی آفات بوجود آورد، دوفصلنامه «آفات و بیماریهای گیاهی» وابسته به موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور انتشار یافته اند.





منبع:

1403/04/31
11:09:57
5.0 / 5
273
تگهای خبر: بیمار , پزشك , پژوهش , تركیبات
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۲ بعلاوه ۲
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه